Hoe gaat je hond om met een voor hem bedreigende situatie?
Je hond communiceert met jou!
Je hond laat je zien hoe hij zich voelt in bepaalde situaties.
De vluchter (de scaredy pants/de broekschijter)
De hond die zich zo snel mogelijk uit de voeten probeert te maken. Flight
De bevriezer (het standbeeld)
De hond die zich lichamelijk afsluit / of zich zo klein mogelijk maakt. Freeze
De aangeleerde hulpeloosheid (de 'flinke' hond)
De hond die alles maar laat gebeuren, omdat hij weet dat er toch niets is dat hij kan doen om uit de situatie te geraken.
De agressieveling (de terror/de assertieveling/ de opvlieger/de driftkikker)
De hond die heeft geleerd dat vluchten geen optie is en als enige manier zich nog denkt te redden, is door de ander te proberen weg te jagen. Fight
Wat zit hier achter?
Wat je hond ook doet, elk van bovenstaande is een overlevingsstrategie. Een manier om zich in veiligheid te brengen.
In overlevingsmodus gaat alles automatisch. De strategie de een hond inzet, is dus geen bewuste keuze. In overlevingsmodus is er geen tijd, moet er meteen tot actie worden overgegaan.
En welke overlevingsstrategie een hond ook inzet, één ding hebben ze allemaal gemeenschappelijk: In overlevingsmodus gaan betekent stress in het lichaam. Te veel stress kan fysiek en mentaal belastend zijn voor jouw hond.
Elke prikkel die je hond ziet, ruikt of hoort, is een extra druppel in de emmer. Als de emmer plots helemaal vol is, loopt die over en zie je plots een hevige reactie. Het is belangrijk dat je je hond tijd geeft om zijn stress-emmer opnieuw te legen door ontspannende activiteiten. Elke hond, zijn emmer, heeft een unieke grote. Sommige hebben een zwembad, andere slechts een shotglaasje.Een hond die geen kans krijgt om zijn stress-emmer te legen, gaat fysiek en mentaal steeds zwakker worden en kan zelfs in gezondheid erg achteruit gaan. Net zoals mensen kunnen honden chronische stress ontwikkelen met alle gevolgen van dien.
Hoe werkt stress in het lichaam
Hoe meer stress je hond ervaart, hoe meer tijd er nodig is om te herstellen. Ook een hevige reactie kan er voor zorgen dat er meer hersteltijd nodig is. Soms kan het wel dagen duren voor alle stresshormonen weer uit het lichaam zijn (of maanden bij chronische stress) Er zijn veel gevolgen (lichamelijk en mentaal) door je langdurig hoge hormoonspiegels in het bloed van je hond te hebben door ongezonde stress:
Maag/darmproblemen.
Gevolgen voor het geheugen en het leervermogen van jouw hond.
Verminderd immuunsysteem, dus vatbaarder voor allerlei andere ziekten.
Een stop in groei- en ontwikkeling
Als er veel stresserende factoren zijn in het leven van je hond, kan het zelfs zijn dat hij steeds drukker wordt. Als je een drukke hond hebt, denk je misschien dat je nog meer activiteiten moet doen, waardoor je hond eigenlijk nog drukker wordt omdat hij eigenlijk rust nodig heeft.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok