fbpx

waarden die we met onze partners & vrijwilligers willen delen

Samenwerken vinden we bij FluOH ontzettend belangrijk. Maar nog belangrijker vinden we dat onze waarden overeenstemmen. Hieronder lees je wat wij belangrijk vinden.

"The answer is simply understanding"

Honden hebben emoties gelijkaardig aan de menselijke emoties

Het brein van een hond heeft een gelijkaardige structuur en werking als het brein van de mens.

Honden die uitvallen naar mens/dier krijgen vaak het onjuiste label ‘agressief’ of ‘dominant’

Als een hond agressie inzet, komt dit vaak uit angst of overprikkeling. Het zijn die onderliggende emoties waarnaar we moeten kijken, willen we  deze honden echt begrijpen. 

Als een hond uitvalt naar hond/mens brengt dit veel stress met zich mee voor deze hond. Ook de eigenaar van deze hond zal hierdoor stress ervaren. 

Er kan gewerkt worden aan de oorzaak van het uitvallen (angst/overprikkeling) maar dit is een proces bestaande uit verschillende stappen. Een belangrijke stap hierin is om te voorkomen dat de hond uitvalt; dit wil zeggen dat de prikkel zo klein mogelijk moet zijn. Voldoende afstand houden van de prikkel is daar een belangrijke factor in.

De dominatietheorie is reeds jaren achterhaald. Een hond probeert niet voortdurend om de alfa te zijn en zich boven zijn eigenaar te stellen. 

Agressie is natuurlijk gedrag gebruikt om te communiceren “dit wil ik niet”

Uiteraard mag agressie hierdoor nooit goedgepraat worden en verkiezen we andere manieren om deze boodschap over te brengen, maar als een hond daar agressie voor inzet, is dat een onbewust proces (zie verder: nature vs nurture).

Hoe snel een hond voor agressie kiest ipv voor een andere strategie hangt af van verschillende factoren - Nature vs nurture

Nature (oftewel genetisch): van de ouderdieren krijgt een hond genetisch materiaal mee. In dat genetisch materiaal zit reeds vervat voor welke strategie deze hond eerder zou kiezen in een bepaalde situatie. Net zoals we vaak bij mensen ook zien dat we eigenschappen van onze ouders erven.

Nurture (oftewel omgevingsfactoren): de ervaringen die de hond meemaakt, zullen ervoor zorgen in welke mate de genetische aanleg (om bv. sneller voor agressie te kiezen dan bv. voor vluchten) effectief tot uiting komt.

Omgeving is zoveel meer dan enkel opvoeding. Zelfs met de beste opvoeding kan een hond toch nog (ongewenste) agressie vertonen; een hond die bv. zowel heel sterke angst in zijn genen verankerd heeft als agressie als oplossing (strategie).

Wij geloven in een welzijnsgerichte visie. Dit houdt in dat:

Er wordt gekeken en rekening gehouden met wat een individuele hond aankan. We vinden het belangrijk dat er voorkomen wordt dat een hond in een situatie terechtkomt die te moeilijk is voor hem/haar.

Wij geloven in een kritische visie

Durf in vraag stellen wat mensen rond je, alsook de grote sterren op tv en iedereen die zich uitgeeft als deskundige, je vertellen. 

We houden niet van Oordelen

We geloven erin dat iedereen zijn best doet. Doet wat er binnen zijn of haar mogelijkheden ligt.

We geloven dat er altijd een reden is voor iemands gedrag, net zoals bij honden.

Ipv ongewenst advies te geven, kiezen we eerder om het voorbeeld te stellen van hoe het anders kan. Daarom zullen we zelf nooit tegen iemand zeggen of insinueren dat zijn/haar hond FluOH nodig heeft

Kortom; zowel het welzijn van én hond én mens staan beiden centraal

Vrijwilliger of partner worden van Fluoh?

Kan je je helemaal vinden in onze waarden en wordt je warm van onze missie? Wil je je graag mee inzetten voor FluOH? Laat het ons dan zeker weten via info@monsieurgustave.be 

“INDIVIDUALLY WE ARE ONE DROP, TOGETHER WE ARE AN OCEAN”

FluOH, Floc & Floc Rescue zijn projecten van vzw Monsieur Gustave

Onafhankelijkheidslaan 20

2020 Antwerpen

info@monsieurgustave.be

Vrije donaties zijn erg welkom!

Rekeningnummer: BE 26 7390 1369 9229

Ondernemingsnummer: 0631817121